środa, 30 maja 2012

Dyniowe risotto

Pyszne danie dla lubiących (i dla tych mniej lubiących) dynię. W sezonie dyniowym kupuję jej troszkę więcej, kroję w kostkę i zamrażam aby mieć na później. Robię z niej oczywiście zupę z dyni na mleku jak i ostatnio postanowiłam zrobić z niej risotto. Przepis na risotto wziełam z wypróbowanego już risotta z brokułem, tylko zamiast brokułu dałam dynię i efekt wyszedł pyszny no i nawet bratu, który dyni nie lubi to danie przypadło do gustu. Zapach jaki unosi się w kuchni w trakcie gotowania jest zniewalający, aromat smażonego czosnku, który fajnie łechce podniebienie czuć jeszcze długo po gotowaniu - aż chce się przebywać w kuchni tylko i wyłącznie dla tego aromatu ;) Jest banalnie proste w przygotowaniu no i nawet osoba, która umie tylko usmażyć jajecznicę bez problemu sobie z nim poradzi. No i oczywiście nie mogę nie wpomnieć o kolorze dania - intentywnie pomarańczowe słoneczko, które rozświetla nasze talerze nie tylko w pochmurne dni. Risotto jest  lekko słodkie ale słony ser przełamuje smak i tworzy się fajna mieszanka smaków i aromatów. A zresztą co się będę rozpisywać zobaczcie sami.




Dokładny przepis umieściłam pod tym adresem

2 komentarze:

  1. ja uwielbiam dynię danie wygląda apetycznie muszę spróbować .Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no i jest pyszne ja to wciełam od razu całą miseczkę i szkoda mi było, że zrobiłam tylko jedną porcję ;)

      Usuń